Přednášky s předními odborníky o pivu, lepku, českém lesnictví a historické zemědělské technice, promítání archivních filmů, komentované prohlídky expozic a výstav – to vše přinese druhý ročník Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR v Národním zemědělském muzeu v Praze. Program bude v muzeu probíhat v týdnu od 12. do 15. listopadu, vstupné na všechny akce je zdarma.

Foto: NZM

Přednášky s předními odborníky o pivu, lepku, českém lesnictví a historické zemědělské technice, promítání archivních filmů, komentované prohlídky expozic a výstav – to vše přinese druhý ročník Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR v Národním zemědělském muzeu v Praze. Program bude v muzeu probíhat v týdnu od 12. do 15. listopadu, vstupné na všechny akce je zdarma.

Věda, svoboda, odpovědnost – tak zní podtitul letošního ročníku Týdne vědy a techniky Akademie věd České republiky. Mezi mnoha vědeckými ústavy a institucemi se akce již podruhé zúčastní také Národní zemědělské muzeum v Praze. Ve spolupráci s vědci z výzkumných institucí resortu zemědělství muzeum připravilo zajímavý program pro širokou veřejnost. „V resortu zemědělství působí řada výzkumných ústavů a institucí, které se věnují tématům důležitým pro naši společnost. Prostřednictvím akcí, jako jsou Noc vědců a Týden vědy a techniky Akademie ČR, se společně snažíme veřejnosti přiblížit jejich práci a výsledky,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Fenoménu piva jsou věnovány hned čtyři přednášky vědců z Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského. Zájemci se mohou dozvědět více o historii piva, technologii výroby, surovinách, ale také o pivovarských kvasinkách, jejich vlastnostech i škodících mikroorganismech a jejich vlivu na kvalitu piva.

Vše o lepku a bezlepkové dietě je možné zjistit na diskuzním setkání s odborníky z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze. Účastníci se dozvědí, co se stane, když budou jíst bezlepkovou stravu, aniž by trpěli celiakií, jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí k lepku, zda je bezlepková strava zdravější a méně kalorická či jak se změnil lepek za posledních 50 let, zda je možné celiakii vyléčit nebo ji získat i v seniorském věku.

Vědci z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti budou po celý týden předvádět praktické ukázky ochrany lesa a malou pokusnou chemickou biolaboratoř. Návštěvníci mohou vyslechnout i přednášky o změnách krajiny v důsledku klimatických změn, migraci rostlinných i živočišných druhů, záchraně ohrožených dřevin, dendrochronologii i ochraně lesů.

Na návštěvníky čekají také komentované prohlídky stálých expozic muzea. Expozicí Jede traktor je provede Vladimír Michálek, ředitel Muzea zemědělské techniky v Čáslavi a kurátor podsbírky dopravy, zdrojů energií a samochodných strojů. Expozice Jede traktor představuje na ploše přes 500 m2 více jak dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953. Komentované prohlídky se uskuteční také v expozici Zemědělství, na výstavě Lesníkův rok i hlavní výstavě sezony Jindřich Štreit a Cykly. Promítat se budou archivní filmy o československém lesnictví a potravinářství.

V závěru týdne se v muzeu bude konat vědecká konference Voda, zemědělství, průmysl a právo po roce 1869, která bude mapovat vývoj vodního zákonodárství v širokých mezioborových souvislostech s poukázáním na aktuální otázky vodního hospodářství a vody a vodních zdrojů jako existenčního tématu pro lidstvo.

Autorka: Jitka Taussiková, NZM