Už pátým rokem se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce proměňuje v centrum zemědělské vědy. Téma letošního ročníku je ČAS. Noc vědců se koná v pátek 24. září od 17 do 22 hodin. V muzeu bude letos návštěvníky čekat 14 výzkumných a zemědělských institucí, 23 interaktivních stanovišť, komentované prohlídky, přednášky a workshopy pro děti i dospělé.

Tušíte, proč je zemědělské šlechtění nekončící závod s časem, ve kterém šlechtitel vítězí vždy jen na chvíli? K čemu slouží chytré zemědělství a proč mají i rostliny své genetické banky? Jak to, že některá semena vyklíčí i po desítkách let a jak se uchovávají mikroorganismy, aby neztratily své vlastnosti?

Za jeden večer se návštěvníci v muzeu dozvědí, jak rozdílně ubíhá čas společenstvu lesa, odrůdám ovoce a zeleniny, invazním rostlinám, muzejním exponátům či vědeckým institucím. Muzeologové a vědci ukáží proměny rostlinolékařství od dob, kdy se na nebezpečí škůdců upozorňovalo koresponďákem, až k dnešním dronům monitorujícím zdraví rostlin.

Setkání s vědci i gastronomy

Návštěvníci se mohou těšit na více než dvacet interaktivních stanovišť, setkání s odborníky, komentované prohlídky expozic s kurátory, ukázky vaření i gastronomickou vědomostní soutěž. Společně s výzkumníky si vyzkoušejí, že i zemědělská věda je mnohdy napínavé dobrodružství.

„Národní zemědělské muzeum funguje také jako platforma pro prezentaci současné vědy a Noc vědců je pro to skvělou příležitostí. Vítáme letošní téma „čas“, který je přirozenou veličinou nejen v muzeologii, ale i v zemědělství. Bez něj bychom se plodů zemědělské činnosti nedočkali,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.


Mohlo by vás zajímat

Starokladrubští koně v Praze na Letné
Koně Převalského mají nový domov na pláni Dívčí hrady v Praze


Recepty z kuchyní našich babiček

Pro ty, kdo mají rádi tradiční kuchyni a staré receptury je připraven workshop Když vařila prababička. Proběhne komentovaná příprava jídel podle historických receptů z poloviny 19. století a vědomostní kvíz s kulinární tematikou plný zajímavostí ze světa gastronomie. Pro vítěze je připraven slevový poukaz na kuchařské kurzy Uvařeno v muzeu. Večer bude završen ochutnávkou připravených pokrmů. Workshop se koná 17:30 – 20:00 a je potřeba se na něj registrovat na adrese nocvedcu@nzm.cz.

Unikátní sbírka zemědělské techniky let minulých

V 18 hodin proběhne komentovaná prohlídka oblíbené expozice Jede traktor, která představí dvě desítky historických traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953. Odborný výklad se zastávkami u jednotlivých strojů, technické detaily a zajímavosti doplněné příběhy exponátů. Pro děti jsou k dispozici šlapací traktůrky a odrážedla, vyzkoušet si mohou i unikátní trenažér Zetor Major simulující reálnou jízdu traktorem.

I rostliny mají své banky. Ta největší je na Špicberkách a jsou v ní uložena semena všech známých druhů zemědělských plodin. Jaký má význam schovávat si semínka a k čemu nám slouží staré odrůdy a rostlinní předci zemědělských plodin? Přednáška představí genetické zdroje rostlin České republiky a jejich využívání v historii až po současnost.

● Další informace zde

Autorka: Jitka Taussiková