Milujete originální občerstvení z foodtracků, exotickou kuchyni i domácí letní limonády? Pak jste si 13 a 14. července nenechali ujít food festival plný gastronomických specialit na pozadí zelené oázy. Inspirovat jste se mohli kuchařským uměním Ley Skálové a Markéty Hrubešové, ochutnat extrémní pokrmy z hmyzu nebo si vybrat z bohaté nabídky stánků a uspořádat s přáteli piknik ve stínu stromů. Akce se konala po oba víkendové dny od 10.00 do 19.00 hodin v Ornamentální zahradě a v expozici Stráň.

K létu neodmyslitelně patří výborné jídlo servírované přímo pod širým nebem. „V pořadí už počtvrté pořádala trojská botanická zahrada oblíbený letní food festival. Tentokrát se návštěvníci mohli těšit mimo jiné na jedinečnou kuchařsko-floristickou show, kdy své umění představila výborná kuchařka Markéta Hrubešová a přední česká floristka Klára Franc Vavříková. Nechyběla ani nabídka vín z vinice sv. Kláry a široký výběr delikates. Lidé si tak v prostoru rozkvetlé Ornamentální zahrady mohli vychutnat piknik s přáteli či s rodinou,“ Pozval na víkendový program Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Sobota 13. července patřila přehlídce kuchařského umění
Mohli jste se inspirovat letními recepty, sledovat kuchaře přímo při práci. V sobotu 13. července se zájemci mohli těšit na řadu kuchařských show. „Finalistka letošního ročníku soutěže MasterChef Česko a nadaná kuchařka Lea Skálová připravila před zraky diváků menu určené pro letní slavnostní oběd. Hlavním chodem bbyly kachní prsa sous-vide s máslovými brambory a cibulovou marmeládou, která doplnil lehký dezert v podobě panna cotty s višňovým gelem,“ říká Jindřiška Hejtyková, produkční Botanické zahrady hl. m. Prahy. K oběma pokrmům doporučila someliérka z vinotéky sv. Klára vhodná vína z místní produkce.

Je možné ze stejných ingrediencí připravit chutné jídlo a zároveň uvázat aranžmá? O tom vás přesvědčila herečka a kuchařka Markéta Hrubešová a přední česká floristka Klára Franc Vavříková během své originální kuchařsko-floristické show. Obě měly k dispozici totožný rostlinný materiál složený z jedlých květin, a zatímco Markéta Hrubešová vařila lehké tříchodové menu, vznikla pod rukama Kláry Franc Vavříkové vazba určená k dekoraci letní slavnostní tabule.

Jestli jste chtěli vyzkoušet něco nového a dopřát si opravdu netradiční gastronomický zážitek, pak jste rozhodně nevynechali ani prezentaci kuchyňského zpracování hmyzu v jedinečném podání Jana Škraňka z projektu Brouk na talíři. „Zájemci se mimo jiné dozvědeli, jak si správně a chutně připravit sarančata, cvrčky nebo červy. Těšit se mohli na show plnou chutí a emocí, kterou by si rozhodně neměli nechat ujít. Bez nadsázky lze totiž říci, že okusí to, co dosud nejedli, závěrečná ochutnávka všech připravených jídel je totiž samozřejmostí,“ dodává Jindřiška Hejtyková.

Travnaté plochy trojské botanické zahrady (vyjma Japonské zahrady) jsou v létě ideální pro uspořádání pikniku a příjemný odpočinek v prostředí plného vůní a záplavy květin. Letní festival chutí prožili návštěvníci festivalu v rozkvetlé oáze na dosah centra české metropole.

Milovníci piva si přijdou na své v srpnu
Víkend 17. a 18. srpna bude patřit pivu! Návštěvníky čeká rozmanitá nabídka piv z malých domácích pivovarů spojená s doplňujícím sortimentem jídel a lahůdek k pivu, veselá muzika a příjemná atmosféra v exkluzivním prostředí Ornamentální zahrady.